Gehe zum Inhalt

No bleach
near your peach

Laten we eerlijk zijn 🧻

Toiletpapier bleken is één van de grootste onzinnigheden die we ooit hebben verzonnen. Waarom zou je iets dat niemand ziet spierwit willen maken? Het doet niks voor hygiëne, het doet niks voor comfort – het is puur en alleen een marketingtruc die je huid schaadt en onze planeet beschadigt. Tijd om het echte verhaal te vertellen.

  • Spoiler alert: er is geen goede reden. Hier is hoe het werkt:

    • Fabrikanten gebruiken chloor en andere chemicaliën om houtvezels wit te maken.
    • Dit heeft nul effect op hoe schoon of hygiënisch het papier is. Het is puur voor de looks.
    • En de prijs? Gevaarlijke chemicaliën in het water, vervuilde lucht en onnodige CO₂-uitstoot.

    • Elk jaar wordt meer dan 100.000 ton chemicaliën gebruikt om toiletpapier spierwit te maken.
    • Dit proces veroorzaakt niet alleen watervervuiling, maar ook 3x zoveel CO₂-uitstoot als ongebleekt papier.
    • Chloor produceert dioxines, giftige stoffen die ons milieu en aquatisch leven ernstig aantasten.
    • En jouw huid? Die kan geïrriteerd raken door deze chemicaliën – letterlijk onnodige pijn.
  • Laten we het even relativeren: je gooit dit papier meteen na gebruik weg. Waarom zou je iets wat voor één moment wordt gebruikt, vullen met schadelijke stoffen die de natuur decennialang beschadigen? Het is alsof je eerst je glas melk chloorbleek geeft, omdat het er ‘mooier’ uitziet, en het dan weggooit. Belachelijk, toch?

Waarom bleek?

Fabrikanten gebruiken chloor en andere chemicaliën om de houtvezels een wit jasje te geven. En dat doet... helemaal niets voor de hygiëne of schoonmaak. Het is puur een kwestie van uiterlijk.

Maar die keuze voor "mooi wit papier" heeft wel een prijskaartje – en dat is niet niks. Denk aan schadelijke chemicaliën die in ons water terechtkomen, vervuilde lucht door het productieproces en een flinke portie onnodige CO₂-uitstoot. Al die impact, alleen maar voor de looks.

Zonde toch?

Wat zit er nou precies in gebleekt papier?

Elk jaar wordt meer dan 100.000 ton chemicaliën gebruikt om toiletpapier spierwit te maken. Wat zit er nou precies in traditioneel gebleekt papier?

Niet té hard schrikken, maar dit kan in kleine hoeveelheden in gebleekt toiletpapier zitten:

Elementair chloor, Furanen en dioxines, Formaldehyde, Petroleumgebaseerde minerale oliën en paraffine, Geurstoffen, BPA, Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS)

Gold is the new clean

Elke keer dat je een rol van The Good Roll gebruikt, maak je een statement: wit papier is passé. Jij kiest voor papier dat goed voelt – voor jou, voor de planeet en voor alles wat daarop leeft. Tijd om die witte onzin door te spoelen.