Onze Sociale Werkplaats in Nederland
Gekoppeld aan ons gezellige kantoor(tje) in Weesp, zit ons prachtige warehouse, waar de rollen worden gewikkeld en alle orders netjes worden gepickt. We hebben ervoor gekozen om hier een sociale werkplaats van te maken, wat inhoudt dat mensen die om wat voor reden dan ook een arbeidsachterstand hebben hier terecht kunnen om te werken.
Dit doen wij samen met onder andere De Sociaal Werkkoepel. Dit is een netwerkorganisatie van bedrijven, sociale firma’s en maatschappelijke organisaties. Ze delen kennis en samen zorgen we dat Amsterdammers met een arbeidsbeperking of (tijdelijk) verminderde loonwaarde, passend en duurzaam aan het werk kunnen. Dit doen ze door partijen aan elkaar te verbinden, informatiesessies te organiseren en knelpunten op te lossen. Ze helpen ons bij vragen over de invulling van sociaal werk en helpen ons de weg. We hebben ook een hele fijne samenwerking met de gemeente Amsterdam en Weesp die ons helpen met het inzetten en rekruteren van nieuwe collega's. Op dit moment werken er rond de 35 collega's in onze sociale werkplaats.
Zoals je waarschijnlijk al weet als je dit artikel leest, is het concept van The Good Roll om duurzaam toiletpapier te verkopen, en vooral ook om van de opbrengsten hiervan iets terug te geven. Dit doen we in Afrika, door het bouwen van toiletten met onze Foundation, maar ook hier in Nederland proberen we te helpen waar het kan, door middel van de sociale werkplaats.
Wij geloven dat iedereen die wil en kan werken, ook de mogelijkheid moet hebben dit te doen. Onder anderen door de eisen die de reguliere markt stelt, zijn er steeds meer mensen in Nederland die net buiten de boot vallen.
Over de tijd zijn de simpelere functies aan het wegvallen, vanuit bezuiniging worden deze functies verdeeld over de werkzaamheden van andere mensen . In onze warehouse bieden wij nou juist werk dat goed te doen en fijn is voor veel mensen met een arbeidsbeperking, dus bieden wij met plezier verschillende functies aan hen aan.
Naast de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken er ook reguliere werknemers in de werkplaats. Voor de werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt is het fijn om op een zo ‘normaal’ mogelijke werkplek te werken, zodat het werk goed en soepel verloopt en ze weer in een normaal dagritme terecht komen.
Daarnaast moeten we als commercieel bedrijf natuurlijk ook zorgen dat we een bepaalde productieprestatie en kwaliteit leveren. Door het behouden van een gezonde mix van reguliere en beperkte medewerkers zorgen we dat al deze doelen behaald worden, en iedereen met plezier naar zijn werk gaat.
Waarom mensen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben kan een hoop verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn door een fysieke of mentale beperking, of door het meemaken van bepaalde tegenslagen zoals een burn-out. Het komt ook vaak voor dat deze mensen op een bepaald punt wel in de reguliere arbeidsmarkt werkten, maar door dergelijke oorzaken voor een lange periode werkloos zijn geweest, waardoor het niet lukt om hier zelfstandig weer in te stromen.
Mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking komen ook in aanmerking voor een beschutte werkplek. Dit betekent dat ze meer begeleiding en een aangepaste werkplek nodig hebben.
Op een reguliere werkplek kan hier geen rekening mee worden gehouden. Om te zorgen dat iedereen de begeleiding krijgt die hij of zij nodig heeft, werken we samen met een jobcoach. Deze jobcoach biedt de nodige ondersteuning aan de werknemers met een arbeidsbeperking, met als doel het vinden van een passende functie waarbij zij een vaste arbeidsovereenkomst kunnen krijgen. We laten de werknemers dus ook verschillende werkzaamheden in het magazijn uitproberen, zodat ze kunnen kijken wat het best bij hen past en wat ze het liefst doen.
Wij zijn vereerd dat we deze mensen kunnen helpen, en dankbaar dat zij ons helpen. Naast het harde werk dat ze verrichten, valt er veel te leren van mensen die een compleet ander leven hebben dan wij of de mensen om ons heen. Het is inspirerend om ieders verhalen te horen en te zien hoe ver ze zijn gekomen, en hoe hard ze elke dag groeien. Daar doen we het voor!
Blijf rollen met ons